★ Gedoe over schermtijd voorkomen? Download nu mijn gratis e-book DE 5 VALKUILEN VAN SCHERMSTRIJD IN JE GEZIN ★

Schermtijd of vakantietijd?

door | 1 jul 2024 | Mediaopvoeding, Schermtijd

Over een week breekt in het zuiden van Nederland de zomervakantie aan. Hier in regio Noord moeten we nog drie weken geduld hebben. Waar ik overigens niet rouwig om ben, want ik heb tot vertrek meer dan genoeg werk om af te ronden. De komende weken staan in het teken van het afmaken van het manuscript van mijn boek Beschermtijd – dat dit najaar verschijnt bij uitgeverij Pepper Books – en alle feestelijkheden rondom het afscheid nemen van de basisschool door mijn dochter, die na de zomer naar de middelbare school gaat. Eindkamp, eindfeest, musical en het uitveegmoment. Een hele bijzondere en intensieve periode. Hier nog geen vakantietijd dus, al duurt dat ook niet lang meer. Als het dan eenmaal zover is, hoe gaan wij om met schermtijd? 

In ons gezin is de regel al jaren dat de tablets thuisblijven als we op vakantie of een weekendje weg gaan. Oók als we een lange autorit naar Zuid-Europa voor de boeg hebben. De smartphone van mijn dochter gaat meestal wel mee, daarop luistert ze onderweg naar haar eigen muziek en heeft ze – eenmaal op de bestemming – af en toe contact met haar beste vriendinnen van thuis.

Vorige zomer deden we een roadtrip van een maand door Frankrijk en Spanje. Ging mijn dochter in de eerste week van de vakantie aan het einde van de middag nog weleens naar de receptie van de camping waar het internetbereik nog enigszins stabiel was, om met haar vriendinnen te appen, op de tweede camping was zowel het wifi- als mobiele netwerk belabberd. Zo verdween de smartphone uit het zicht en bleef deze de rest van de vakantie onaangeroerd, totdat we weer goed en wel thuis waren. Ze had toen ruim drie weken haar smartphone niet aangeraakt, een vrijwillige digital detox dus! Mijn zoontje had speciaal voor de autoritjes in de vakantie een oude iPhone (zonder sim- en mobiele data) van mij in bruikleen, waarop ik samen met hem in Spotify wat muziek en podcasts had klaargezet. Onderweg vermaakte hij zich ook prima met het fotograferen van – in zijn ogen – bijzonderheden, wat een leuk fotoverslag van onze roadtrip opleverde. Op weg van A naar B luisterden we ook regelmatig een podcast met z’n vieren, vooral Sara’s Mysteries was een groot succes.

Eenmaal op de vakantiebestemming spelen onze kinderen meestal de hele dag buiten of gaan we met z’n vieren wat leuks doen in de omgeving. De smartphone blijft achter in tent, huisje of appartement. Soms spelen we Beverbende, Rummikub of een potje schaken. Om schermtijd wordt nooit gezeurd, want vakantietijd is toch veel leuker dan schermtijd? Bovendien zijn de tablets niet mee, dus gamen kan sowieso niet (op de smartphone downloaden we geen game-apps).

schermtijd op vakantie

Soms zijn er op campings wel andere kinderen die openlijk op hun tablet aan het gamen zijn. En hop, als een magneet komen daar meer kinderen op af, waaronder mijn zoontje. Om te zeggen dat dat een doorn in mijn oog is gaat me wat te ver. Iedereen moet daar natuurlijk zijn eigen afweging in maken, maar waarom zou je je kind niet juist in de vakantie even van zijn of haar schermtijd los laten komen? Een mooi moment om de gewoonte te onderbreken, toch? Dat een scherm onderweg voor welkome afleiding kan zorgen snap ik, maar eenmaal op de vakantiebestemming is er vaak zoveel leukers te doen dan net als thuis achter het scherm zitten. Eindeloos buitenspelen, zwemmen, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken, voetballen, tafeltennissen, hutten bouwen, verzin het maar.

Vind je het geen probleem dat je kind ook op de vakantiebestemming achter het schermpje zit, maar wil je die schermtijd wel beperken? Maak voor de vakantie duidelijke afspraken over schermtijd, liefst in samenspraak met je kind (als je kind daar oud genoeg voor is) en wees tijdens de vakantie consequent in het naleven hiervan. En laat zelf je tablet en smartphone ook wat vaker met rust. Zo voorkom je schermstrijd op vakantie, want eenmaal in de ontspanningsmodus is dat wel het laatste waar je zin in hebt, toch?

Meer weten over kinderen, schermtijd, smartphones en social media?
Meld je hier aan voor mijn mailinglist. Als bonus ontvang je gratis mijn e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin!