★ Gedoe over schermtijd voorkomen? Download nu mijn gratis e-book DE 5 VALKUILEN VAN SCHERMSTRIJD IN JE GEZIN ★

Meer over Marloes

Schermtijdcoach voor ouders

Moeder en schermtijdcoach

Mijn dochter van 12 jaar en zoon van 9 zijn behoorlijk ‘hooked’ aan hun tablets en Nintendo Switch. Ze Netflixen, kijken vlogs en spelen games zoals Roblox, Brawl Stars en Minecraft. En mijn dochter heeft een smartphone, waarmee ze dagelijks contact houdt met vriendinnen. Als moeder weet ik dus heel goed welke uitdagingen er komen kijken bij het schermgebruik van kinderen. Het is voor veel ouders één van de grootste uitdagingen van de hedendaagse opvoeding. Dat ervaarde ik een aantal jaar geleden zelf ook, en daarom volgde ik in 2022 de opleiding tot mediacoach. Niet alleen vanwege de mediaopvoeding van mijn eigen kinderen, maar ook om andere ouders te kunnen helpen met mediawijs opvoeden.

Innmiddels ben ik al een aantal jaar gecertificeerd mediacoach. Ik noem mezelf liever schermtijdcoach. Dat geeft duidelijker aan waar ik me mee bezig houd. En omdat ik de eerste in Nederland ben die zich zo noemt, besloot ik van mijn bedrijfsnaam ‘De Schermtijdcoach’ te maken.

Gezond en bewust online

Als schermtijdcoach wil ik ouders ondersteunen en handvatten aanreiken bij de mediaopvoeding. Mijn missie is om ouders te helpen hun kinderen gebalanceerd met digitale media om te leren gaan, zodat kinderen opgroeien tot gezonde en bewuste online mediagebruikers.

Ik vind het heel belangrijk dat wij als ouders jonge kinderen op een goede manier begeleiden bij hun eerste stappen in de digitale wereld. Als kinderen van jongs af aan leren om op een bewuste, kritische en actieve manier met hun schermpjes om te gaan (dit wordt ook wel ‘mediawijsheid’ genoemd), zijn ze later beter in staat hun eigen digitale balans te bewaken en worden ze weerbaar in de online wereld die voor hen open ligt. Een wereld die, net als de offline wereld, zoveel mooie maar ook zoveel donkere kanten heeft.

Ik help ouders om kinderen krachtiger te maken in hun online mediagebruik, een positieve omgang met digitale media te stimuleren en te voorkomen dat gezinnen in een negatieve spiraal terecht komen door voortdurend ‘gedoe’ rondom schermtijd, smartphones, gamen of social mediagebruik.

Marloes

Schermtijduitdagingen

Naast mijn werk als schermtijdcoach ben ik al meer dan 13 jaar freelance communicatie- en PR-adviseur. In dat vakgebied draait het om (media)beïnvloeding van mensen door organisaties. Als schermtijdcoach richt ik me op de andere kant van de medaille: het ‘empoweren’ van mensen ten aanzien van alles wat op hen afkomt via (online) media. Een zeer boeiend vakgebied vanwege alle uitdagingen die online op ons af komen. De digitale ontwikkelingen staan nooit stil, bijblijven is als schermtijdcoach een must!

Liever offline

Samen met mijn gezin woon ik in Haarlem. In mijn vrije tijd geniet ik van lezen, yoga, (hard)lopen en podcasts luisteren, die laatste twee liefst in combinatie. Ik ben liever buiten dan binnen en liever offline dan online. Toch ben ik zeker niet vies van schermtijd. Ook vind ik het leuk bij op de hoogte te blijven van technologische ontwikkelingen zoals AI en cryptocurrencies.

Bekend van JM Ouders

Regelmatig word ik gevraagd om in de media advies te geven over actuele dilemma’s van ouders. Zo vroeg JM Ouders mij om raad over sexy selfies en social media.

Vrijblijvend kennismaken?

Vul het contactformulier in, dan neem ik snel contact met je op voor een online kennismakingsgesprek! Neem je liever per email contact op? Dat kan natuurlijk ook. Of schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief over mediawijs opvoeden.