★ Gedoe over schermtijd voorkomen? Download nu mijn gratis e-book DE 5 VALKUILEN VAN SCHERMSTRIJD IN JE GEZIN ★

★ Download nu mijn gratis e-book De 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin ★

Waar moet je op letten als je kind op Discord wil

door | 25 mrt 2024 | Mediaopvoeding, Smartphone, Social media

Dit weekend was ik op het allereerste My First Smartphone Festival, georganiseerd door Beeld & Geluid in Hilversum. De organisatie had mij gevraagd om ouders en kinderen voorlichting te komen geven over hoe je slim omgaat met schermtijd. En zo kwam het dat mijn naam voor de eerste keer in mijn leven op een festivalprogramma stond. Zowel zaterdag als zondag sprak ik tijdens ‘Schermtijd rules! Slim omgaan met schermtijd doe je zo’ met kinderen én hun ouders over dit heikele onderwerp. Een onderwerp waarbij ouders en kinderen vaak tegenover elkaar staan, zoals dat wel vaker gaat in de opvoeding. Na afloop beantwoordde ik vragen van ouders. Een vraag die ik kreeg van een bezorgde moeder met een zoon van 11 ging over Discord. Haar zoon wil heel graag op dit populaire social media platform, net als zijn vriendjes, maar zij had er zo haar bedenkingen bij. Bovendien wist ze niet zo goed wat Discord nou eigenlijk is. Voor alle ouders die met dezelfde vraagtekens rondlopen, lees vooral verder.

Wat is Discord?
Discord is een gratis social media platform waar mensen met dezelfde interesses kunnen samenkomen in communities (‘servers’) om te delen en te communiceren. In Discord kun je met elkaar chatten, videobellen of gewoon voice bellen. Het platform is populair bij onder andere gamers en crypto fans, maar heeft inmiddels een veel bredere groep gebruikers. Discord bestaat sinds 2015 en is uitgegroeid tot een volwaardig sociaal netwerk met meer dan 150 miljoen gebruikers wereldwijd.

Op dit moment gebruiken zo’n 1,8 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder Discord. In 2023 was dit nog 1,5 miljoen. Het social media platform staat daarmee nu op nummer 11 van de meest gebruikte social media in Nederland, gevolgd door BeReal, Reddit, Polarsteps en Twitch. Dagelijks maken zo’n 600.000 landgenoten van 15+ gebruik van Discord, vorig jaar was dat nog maar 420.000 (bron: NewCom). De app wordt dus steeds populairder in ons land.

In Discord kunnen gebruikers makkelijk met elkaar communiceren via tekst, video en audio. Gamers gebruiken vaak voice chatten om met een headset met andere gamers te kunnen praten tijdens het spelen: eigenlijk gewoon ‘ouderwets’ met elkaar bellen, maar dan in een groep. Natuurlijk veel gezelliger dan gamen in je eentje!

Discord geschikt voor kinderen

Hoe werkt Discord?
Discord is een app waarmee je een ruimte kan creëren die alleen op uitnodiging toegankelijk is. Je kunt daar online samenkomen met gelijkgestemden in een soort online community. Deze ruimtes heten op Discord ‘servers’. Je kunt een server aanmaken voor allerlei soorten groepen, zoals een boekenclub, studiegroep of gewoon met je vriendengroep. De overgrote meerderheid van de servers is klein en alleen op uitnodiging toegankelijk. Sommige grotere servers zijn openbaar. Elke gebruiker kan gratis een nieuwe server starten en zijn vrienden daarvoor uitnodigen.

Naast Servers heb je op Discord ook Kanalen. Dat zit zo: Discord-servers zijn georganiseerd in tekst- en spraakkanalen, die meestal aan specifieke onderwerpen zijn gewijd. In tekstkanalen kunnen gebruikers berichten plaatsen, bestanden uploaden en afbeeldingen delen, zodat anderen deze op elk gewenst moment kunnen zien. In spraakkanalen kunnen gebruikers in realtime verbinding maken via een spraak- of video-oproep en hun scherm delen met anderen in het kanaal – dit heet ‘Go Live’.

Net als op de meeste social media platformen kunnen Discord gebruikers privéberichten als direct message (DM) naar andere gebruikers sturen. Ook kunnen zij een spraak- of video-oproep starten. De meeste DM’s zijn één-op-één-gesprekken, maar het is ook mogelijk om maximaal negen anderen uit te nodigen voor het gesprek in een ​​privégroep-DM (GDM). Groeps-DM’s zijn niet openbaar en je hebt een uitnodiging van iemand in de groep nodig om lid te worden. Als je met een vast vriendengroepje wilt (voice)chatten, hoef je niet per se een server te creëren, maar kan je gewoon je eigen groepsgesprek aanmaken. Daar kunnen in totaal dus tien personen aan deelnemen.

Vanaf welke leeftijd is Discord geschikt voor kinderen?
Het dagelijks gebruik van het platform in Nederland groeide met 42 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook veel kinderen maken gebruik van Discord. Het is een leuke manier om contact te maken met anderen als ze de juiste leeftijd hebben én de juiste ondersteuning van ouders. Als ouder is het goed om je ervan bewust te zijn dat kinderen van alle leeftijden waarschijnlijk risico’s lopen op het platform. De App Store van Apple geeft een leeftijdsindicatie van 17+ af, om te voorkomen dat minderjarigen worden blootgesteld aan ongeschikte content. De Google Play Store heeft een ‘tiener’ rating. Discord zelf hanteert uiteenlopende minimumleeftijden per land, in Nederland is dat 16+. Toch kunnen jongeren onder de 16 zich registreren en het platform gebruiken. Net als bij de meeste andere social media is de leeftijdsgrens namelijk makkelijk te omzeilen door een valse geboortedatum op te geven.

Discord leeftijd

Het platform blokkeert regelmatig accounts, waarvan bijna de helft wordt geblokkeerd vanwege zorgen over de veiligheid van kinderen. Bij de meeste servers die door het platform worden verwijderd, gebeurt dat ook om die reden. Net als overal op internet brengt het gebruik van Discord voor kinderen dus risico’s met zich mee. Wanneer je hier als ouder zo goed mogelijk voorzorgsmaatregelen tegen treft, kan je kind toch relatief veilig gebruikmaken van het platform. Al is het natuurlijk jouw eigen verantwoordelijkheid als je toestaat dat je kind jonger dan 16 jaar een account op Discord aanmaakt. Is je kind jonger dan 13 jaar? Wacht dan sowieso nog een paar jaar. Nee is ook een antwoord, hoe moeilijk we het als ouders soms ook vinden om onze kinderen iets te ontzeggen.

Risico’s van het gebruik van Discord door kinderen
Op Discord maken kinderen niet alleen makkelijk contact met vrienden, op openbare servers is contact met vreemden zo gelegd. Zoals met al het online contact met onbekenden, weet je natuurlijk nooit zeker wie er daadwerkelijk aan de andere kant van het scherm zit. Ook zijn er servers waarin onderwerpen worden besproken die niet voor kinderen bedoeld zijn. Op grotere servers zijn soms ‘moderators’ actief. Dat zijn vrijwilligers die kijken of iedereen zich aan de gedragsregels houdt, die voor betreffende server gelden. Toch kan het gebeuren dat kinderen grof taalgebruik en gewelddadige of seksueel getinte beelden tegenkomen. Ook zijn er openbare servers waar de leden over geweld praten. Deze servers vermelden vaak de afkorting NSFW (‘Not Safe For Work’) en zijn alleen geschikt voor volwassenen. En daarmee misschien des te interessanter voor nieuwsgierige minderjarigen? Ook phishing en spam-berichten die malware verspreiden, zijn een veelvoorkomend probleem op Discord.

Wil je kind op Discord en ga je daar mee akkoord, spreek dan met je kind af of het lid mag worden van openbare servers. Indien je dit toestaat, bespreek samen van welke servers je kind lid wil worden. Over welke onderwerp gaat het? Wat voor content wordt er gedeeld? Geef je kind ook mee dat het nooit persoonlijke gegevens zoals naam of foto deelt in openbare servers en tijdens persoonlijk contact met onbekenden. Zorg er daarnaast voor dat je de instellingen van het account van je kind zo aanpast dat de privacy en veiligheid maximaal gewaarborgd is. Wees je er wel bewust van dat je hiermee niet alle risico’s buiten de deur houdt, dus blijf met je kind in gesprek over wat hij of zij meemaakt online. Af en toe een kijkje nemen in de smartphone (en/of computer) van je kind om te monitoren wat het online meemaakt kan zeker geen kwaad. Vertel je kind wel van tevoren dat je dit zo nu en dan doet.

Instellingen
Discord heeft een Family Center waarmee je het reilen en zeilen van je kind op Discord enigszins kunt volgen. Je moet hiervoor wel eerst een eigen Discord account aanmaken. Vervolgens moet je kind goedkeuring geven om z’n account met dat van jou te verbinden. Hoe je dit doet en wat je ermee kunt, vind je hier. Je kunt dan alsnog geen directe berichten of spraakoproepen van je kind in Discord bekijken of volgen.

Er is wel een instelling die automatisch naar expliciete inhoud scant en deze verwijdert. Deze instelling is niet beschikbaar via het Family Center en schakel je in via het Discord-account van je kind. Hij of zij kan deze instelling dus op elk gewenst moment weer uitschakelen. Je vindt deze instelling onder ‘Privacy en veiligheid’ bij ‘Keep me safe’.

Via ‘Privacy en veiligheid’ kun je ook instellen wie een vriendschapsverzoek of bericht kan sturen. Als je kind zelf een server of groepsgesprek aanmaakt, kan je zelf bepalen wie daar aan wordt toegevoegd. Discord heeft op zijn website een ‘Parent Hub’, voor ouders die nog meer informatie willen over hoe het platform werkt. 

Meer weten over kinderen, smartphones en social media?
Meld je hier aan voor mijn mailinglist. Als bonus ontvang je gratis mijn e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin!

 

Marloes Jonker

De Schermtijdcoach
Korte Houtstraat 22-zwart
2011 ZP Haarlem

marloes[at]marloesjonker.nl

KvK-nr:  50722069
BTW-nr: NL00208831B03

Op de hoogte blijven?

Meer weten over kinderen, schermtijd en mediaopvoeding? Meld je aan voor mijn mailinglist en ontvang het gratis e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin.