★ Gedoe over schermtijd voorkomen? Download nu mijn gratis e-book DE 5 VALKUILEN VAN SCHERMSTRIJD IN JE GEZIN ★

★ Download nu mijn gratis e-book De 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin ★

Schermtijdcoach

Ondersteunt ouders bij de mediaopvoeding

Vind je het lastig om je kind op een bewuste manier met online media te laten omgaan? Ben je bang dat de balans tussen schermtijd en andere activiteiten zoek is? Maak je je zorgen dat je kind online iets ziet waar het nog te jong voor is? Je bent niet de enige! Veel ouders worstelen met de hoeveelheid en invulling van de schermtijd én andere kwesties rondom het online mediagebruik van hun kinderen.

Als schermtijdcoach en gecertificeerd mediacoach ondersteun ik ouders met de mediaopvoeding. Het gaat erom kinderen krachtig te maken in hun online mediagebruik, het stimuleren van een positieve omgang met media en te voorkomen dat het gezin in een negatieve spiraal terecht komen door voortdurend ‘gedoe’ rondom schermtijd, gamen of social media. Ga actief aan de slag met de mediaopvoeding, daar plukken jij én je kind(eren) nu en later de vruchten van!

Meer weten? Lees verder op deze pagina of schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief met inspiratie, tip en tricks voor een proactieve mediaopvoeding.

Liefs,
Marloes

Marloes Jonker mediacoach

Mediawijs opvoeden

Door de komst van online media zijn kinderen al op jonge leeftijd wereldburgers, maar hun wereldbeeld en levenservaring zijn nog beperkt. Zij hebben recht op een goede begeleiding bij hun online mediagebruik, zodat zij zelf weerbaar worden in de online wereld die voor hen open ligt.

Rol ouders

Kinderen hebben ‘mediawijsheid’ nodig: de kennis, vaardigheden en mentaliteit om bewust, kritisch en actief om te gaan met media. Voor ouders is hier een belangrijke rol weggelegd. Op jonge leeftijd zijn kinderen een stuk ontvankelijker voor advies van hun ouders over mediawijsheid onderwerpen dan als zij de puberteit naderen of daar al in zitten. Een groot deel van het mediagebruik van kinderen speelt zich bovendien thuis af, óók de eventuele problemen die daaruit kunnen voortkomen. Daarnaast hebben veel scholen nog (te) weinig aandacht voor dit onderwerp.

Online weerbaarheid

Door op jonge leeftijd al met hun kinderen in gesprek te gaan over mediawijsheid, maken ouders dit onderwerp bespreekbaar en zijn kinderen bereid hun behoeften en ervaringen met hun ouders te delen. Zo leg je een goede mediawijsheid basis voor als de kinderen wat ouder zijn én heb je een grotere kans ook dan het onderwerp bespreekbaar te houden. Kinderen van ouders die mediawijsheid onderwerpen met hen bespreken, zijn digitaal vaardiger én weerbaarder, zo blijkt uit onderzoek.

Uitdaging

Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n proactieve mediaopvoeding? Het is zo’n veelomvattend onderwerp, waarbij het lang niet alleen draait om uitdagingen rondom de hoeveelheid schermtijd. Er liggen tal van andere kwesties op de loer, zoals privacy gevaren, commerciële beïnvloeding, riskante online challenges, gameverslaving, cyberpesten, online shaming en grooming. Ik geef workshops om jou te helpen met de vele uitdagingen die bij de mediaopvoeding komen kijken. Zo krijg je meer grip op het (online) mediagebruik van je kind, voorkom je problemen én heb je inzicht in wat je kunt doen als er onverhoopt toch iets vervelends voorvalt.

Online masterclass voor ouders

Wil je meer weten over mediaopvoeding? Heb je behoefte aan concrete tips en adviezen over hoe je verstandig omgaat met schermtijd en online mediagebruik van je kind(eren)? Wil je leren hoe je je kind krachtiger maakt als het zelfstandig online gaat? Volg dan mijn online masterclass over mediaopvoeding.

Online masterclass Beschermtijd

Interesse? Hieronder vind je meer informatie.

Wat?
De online masterclass Beschermtijd gaat over schermtijd en mediaopvoeding. Hoeveel schermtijd is normaal/verstandig? Stel je grenzen aan het schermgebruik van je kinderen en zo ja, hoe doe je dat? Je leert wat de belangrijkste uitgangspunten van mediaopvoeding zijn en je krijgt allerlei tips, tricks en tools aangereikt om daar zelf mee aan de slag te gaan.

Voor wie?
Voor ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Kosten en tijd?
Voor deze online training betaal je € 47,- (inclusief btw). Je krijgt dan direct toegang tot de online trainingsomgeving. De training duurt ongeveer een uur. Daarna kun je zelf actief aan de slag met de mediaopvoeding van je kind(eren).

Wat moet je nog meer weten?
Dit is een algemene masterclass over schermgebruik en mediaopvoeding van kinderen tussen de 6-12 jaar. In deze masterclass gaan we niet diepgaand in op specifieke onderwerpen als de smartphone, gamen, social media etc. Die thema’s komen in toekomstige workshops  en trainingen uitgebreider aan bod.

Interesse?
Heb je interesse om deel te nemen aan de masterclass Beschermtijd? Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Marloes in de media

Regelmatig word ik gevraagd om in de media advies te geven over actuele dilemma’s van ouders. Zo vroeg JM Ouders mij om raad over sexy selfies en social media en Famme.nl over de beste leeftijd voor een kindertablet. Ook verzorgde ik op het My First Smartphone Festival van Beeld & Geluid een workshop voor ouders en kinderen over schermtijd.

artikel JM Ouders
logo JM Ouders
Marloes Jonker De Schermtijdcoach My First Smartphone Festival 2024
my first smartphone
Marloes Jonker De Schermtijdcoach artikel Famme
logo famme

Dit zeggen anderen

“Als moeder van kinderen van 7 en 10, word ik dagelijks geconfronteerd en uitgedaagd 😉 met ‘schermproblematiek’. Daarom voelde ik me meteen aangesproken door deze training. Ik vond het erg leerzaam, Marloes heeft me fijne inzichten en tips gegeven m.b.t. schermpjes en schermgedrag van kinderen. Ik kijk nu al uit naar de vervolg trainingen!”

Anita Bakos
zoon (10) en dochter (7)

“Marloes is een vakvrouw en dit zie je ook terug in haar training. De inhoud staat als een huis. Zeker een aanrader als je als ouder op zoek bent naar inzichten en tips voor je eigen veilige mediaopvoeding.”

Eva Wilde
zoon (7)

“Ik raad deze training aan elke ouder aan. Het is zo verhelderend om praktische tips, richtlijnen en duidelijkheid te krijgen rondom schermtijd en media. Marloes geeft hele prettige tools, waarmee je gelijk op een ontspannen manier met je kind(eren) aan de slag kan.”

Susan
dochter (13) en zoon (10)

logo nationaal mediacoach

Wil je meer weten over mediawijs opvoeden?

Meld je dan nu aan voor mijn gratis maandelijkse nieuwsbrief met inspiratie, tips en tricks voor een proactieve mediaopvoeding!