Wanneer is je kind oud genoeg voor internetbankieren?
Vandaag start de Week van het Geld, gericht op kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het thema van deze dertiende editie is ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ en heeft als doel om kinderen te helpen controle te houden over hun geld en ze te leren op een zelfstandige en verstandige manier met geld om te gaan. Een supergoed initiatief wat mij betreft, maar financiële vaardigheden breng je kinderen natuurlijk niet in een weekje bij. Terwijl geld zo’n essentieel onderdeel van het leven is. Bijna alle beslissingen die je als volwassene dagelijks neemt, hebben een financiële component. Werk aan de winkel dus voor ouders die het belangrijk vinden om hun kinderen de juiste money mindset en skills bij te brengen. Dat geldt ook voor mij.
Nu onze dochter onlangs 12 is geworden en volgend jaar naar de middelbare school gaat, lijkt het mij een goed moment om thuis meer aandacht te gaan besteden aan de financiële opvoeding. Ze gaat op dit moment heel verstandig en gematigd met haar zak- en spaargeld om. Wel bekruipt mij soms het gevoel dat dit deels komt omdat haar geld ‘onzichtbaar’ op haar bankrekening staat. Hierdoor lijkt het misschien een ‘ver van mijn bed show’ voor haar. Is het nu een goed moment om de internetbankieren app op haar eigen smartphone te zetten, zodat ze zelf meer inzicht krijgt in haar ‘inkomsten’ en uitgaven?
Net als digitale vaardigheden zijn financiële vaardigheden onmisbaar om te kunnen meedoen in onze samenleving. Kinderen en jongeren die zulke vaardigheden leren, zijn beter in staat om later verstandige financiële keuzes te maken, zo blijkt volgens de Wijzer in Geldzaken, de organisator van de Week van het Geld.
Hoe staat het eigenlijk met de financiële skills van onze jeugd? Volgens de NVB vinden veel ouders het ingewikkeld om kinderen het goede voorbeeld te geven en financieel op te voeden. Het gevolg is dat veel kinderen onvoldoende financiële vaardigheden meekrijgen. Internationaal onderzoek laat zien dat één op de vijf 15-jarigen in Nederland de basisvaardigheden mist om alledaagse financiële beslissingen te nemen. Een schrale troost: het aandeel 15-jarigen in ons land dat onvoldoende leesvaardig is, is groter (inmiddels één op de drie).
Betalingsachterstanden in de leeftijdsgroep tot 30 jaar zijn relatief hoog en de afgelopen jaren fors toegenomen, aldus de BKR Monitor 2022. Niet gek als je bedenkt hoe vaak jongeren dagelijks worden verleid om geld uit te geven: populaire influencers op social media die allerlei producten aanprijzen, in-app aankopen in games, online shops met de mogelijkheid om achteraf te betalen via Klarna en Riverty… Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om je daar als – vaak statusgevoelige – jongere tegen te kunnen weren.
Mijn punt is duidelijk, een beetje meer aandacht voor de financiële vaardigheden van onze kinderen kan geen kwaad. Ook zeker iets waar wij thuis meer aandacht aan kunnen besteden. Is het een goed idee om – als eerste stap hierin – de bankapp op de smartphone van mijn dochter te installeren? Dat blijkt inderdaad een goede zet te zijn. Volgens het NIBUD kun je dit al doen als je kind 10 jaar is. Koppel de bankrekening van je kind wel eerst aan je eigen rekening. Dan kun je op de achtergrond meekijken en eventueel ingrijpen als er dingen gebeuren die niet volgens jullie afspraken zijn of die vragen oproepen. Wel handig dus om voor je kind een betaalrekening bij je eigen bank te hebben. Als ouder kun je bepaalde instellingen in de bankapp van je kind uitschakelen, zoals de mogelijkheid om zelf iDeal-betalingen en andere overschrijvingen uit te voeren. Zo kan je kind eerst wegwijs worden in de app, zonder dat je de kans loopt dat het betalingen uitvoert waar jij niet achter staat.
Als je kind wat ouder is, kun je dit wel inschakelen en een alert aanzetten als je kind een bedrag uitgeeft of ontvangt dat groter is dan bijvoorbeeld € 20,-. Zo geef je je kind vertrouwen, maar houd je makkelijk een oogje in het zeil. Het NIBUD geeft aan dat 12 jaar inderdaad een goede leeftijd is om te starten met je kind ‘zelfstandig’ online aankopen te laten doen. Kleedgeld geven is een goede manier voor je kind om te experimenteren met plannen, budgetteren en online betalen. Ik weet dus wat me te doen staat!
Op de website van NIBUD vind je nog veel meer goede tips over financiële opvoeding van je kind en ook op Wijzeringeldzaken.nl vind je veel nuttige tips.
Weet je trouwens wat een geldezel is? Zo niet, lees dit dan even, zeker als je een kind op de middelbare school hebt.
Meer weten over kinderen, schermtijd en smartphones?
Meld je hier aan voor mijn mailinglist. Als bonus ontvang je gratis mijn e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin!
Marloes Jonker
De Schermtijdcoach
Korte Houtstraat 22-zwart
2011 ZP Haarlem
marloes[at]marloesjonker.nl
KvK-nr: 50722069
BTW-nr: NL00208831B03
Op de hoogte blijven?
Meer weten over kinderen, schermtijd en mediaopvoeding? Meld je aan voor mijn mailinglist en ontvang het gratis e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin.