★ Gedoe over schermtijd voorkomen? Download nu mijn gratis e-book DE 5 VALKUILEN VAN SCHERMSTRIJD IN JE GEZIN ★

Ruzie in de klassenappgroep? Dit doe je eraan

door | 30 okt 2023 | Mediaopvoeding

Al weken was het onrustig in de klas van mijn dochter. De meisjes vonden de jongens nogal vervelend en de juffen hadden het zwaar. Was het de spanning door de misschien iets te enge spooktocht op kamp? De opspelende hormonen van groep 8-ers die sinds enkele weken seksuele voorlichting krijgen? Of de angstige verhalen die de ronde doen over de ‘fatbike bende’ hier in de buurt? 

Negatieve vibe
Hoewel er na een eerder akkefietje vorig jaar samen met de juf duidelijke regels voor de communicatie in de klassenappgroep waren opgesteld, ging het toch weer mis. Meisjes die kritiek kregen op hun uiterlijk, kinderen die nare opmerkingen kregen over hun afkomst, kinderen die uitgemaakt werden voor ‘snitch’ omdat ze hun ouders in vertrouwen namen, én bovendien veel onzinnige spamberichten. Deze negatieve dynamiek werkte door in de klas en op het schoolplein. Niet gek natuurlijk, als kinderen ‘s ochtends voor schooltijd al de negatieve ‘vibe’ uit de groepsapp oppikken en met die emotionele bagage naar school gaan. En eenmaal thuisgekomen gaat het door, met in dit geval soms honderden berichten in een paar minuten.

Tot een oplettende ouder onlangs constateerde dat het behoorlijk mis was in de appgroep. Meer ouders namen een kijkje in de smartphone van hun kind en schrokken zich rot. Sommige ouders waren al weken op de hoogte en maakten zich zorgen, anderen vonden de klassenapp een veilige omgeving voor de kinderen om te oefenen met online communiceren. Veilig was die omgeving helaas al lang niet meer voor sommigen, laat staan dat het een positieve invloed had op de mentale gezondheid van alle klasgenootjes.

Gelukkig namen een flink aantal ouders hun verantwoordelijkheid en gingen in gesprek met hun kinderen. Aan mijn dochter gaf ik mee dat ze zich niet verplicht hoefde te voelen om in de appgroep te blijven als het haar niks bracht behalve negativiteit. Ze besloot het nog even aan te zien. De afgelopen weken was het een stuk rustiger in de appgroep ėn in de klas. Veel kinderen hebben de appgroep bovendien verlaten en ‘oefenen’ door in de kleinere appgroepen waarin ze al actief waren.

ruzie in klassenapp

Wat te doen als er ruzie is in de klassenapp van je kind?

  1. Meld het aan de leerkracht en vraag of hij/zij er in de klas over wil praten en samen met de kinderen een aantal eenvoudige gedragsregels wil opstellen. De klas bespreekt ook wat er gebeurt als iemand de regels overtreedt, bijvoorbeeld tijdelijk verwijderd worden uit de appgroep. De klas stelt twee beheerders en laat het beheer rouleren, bijvoorbeeld om de twee weken.

     

  2. Neem zo nu en dan een kijkje in de smartphone van je kind om een vinger aan de pols te houden. Om het vertrouwen niet te schaden is het belangrijk dat je kind weet dat je af en toe ongevraagd in diens smartphone kijkt. Dat kun je afspreken als algemene regel wanneer je kind een smartphone krijgt.

  3. Toon interesse in het online mediagebruik van je kind en stel regelmatig vragen over het wel en wee in de klassenapp en hoe je kind zich daarbij voelt. Bespreek ook de eigen rol van je kind daarin en wat het misschien anders kan doen. Laat je kind weten dat deelname aan de klassenapp vrijwillig is en geen moetje. Eruit stappen kan en mag altijd.

  4. Toch weer ruzie in de appgroep? Informeer andere ouders, zodat zij een kijkje kunnen nemen in de smartphone van hun kind en met hun kind in gesprek kunnen gaan. Informeer ook de leerkracht, zodat de er eventueel weer aandacht aan kan besteden in de klas.

     

  5. Heeft de dynamiek in de klassenapp veel negatieve impact op het welzijn van je kind? Dan is het wijs om je kind uit de appgroep te laten gaan, liefst uit eigen beweging.

ruzie in klassenappgroep van je kind

Tips om je kind mee te geven
Krijgt je kind een smartphone en een WhatsApp-account, geef je kind dan het volgende mee:

  • Verstuur nooit onaardige berichten; 
  • Ben je boos vanwege iemands berichtje? Reageer niet meteen en praat het offline uit;
  • Doe niet mee met spammen; 
  • Denk goed na voordat je naaktfoto’s verstuurt, voor je het weet zijn ze doorgestuurd;
  • Stuur geen naaktfoto’s van anderen door. Hiermee kan je iemand in de problemen brengen. Bovendien kan het strafbaar zijn; 
  • Reageer niet op een bericht van een onbekende en blokkeer de afzender, het kan iemand zijn met verkeerde bedoelingen;
  • Stuur geen berichten meer na bedtijd.

Kijktip: 10 geboden van WhatsApp
In deze video legt vlogger Furtjuh uit wat de 10 geboden zijn van WhatsApp. Weliswaar is deze vlog al 9 jaar oud, maar zijn tips zijn nog steeds relevant. Samen met je kind kijken dus!

Meer weten over kinderen, online mediaopvoeding en digitaal welzijn?
Meld je hieronder aan voor mijn mailinglist. Als bonus ontvang je gratis mijn e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin!

 

Marloes Jonker

De Schermtijdcoach
Korte Houtstraat 22-zwart
2011 ZP Haarlem

marloes[at]marloesjonker.nl

KvK-nr:  50722069
BTW-nr: NL00208831B03

Op de hoogte blijven?

Meer weten over kinderen, schermtijd en mediaopvoeding? Meld je aan voor mijn mailinglist en ontvang het gratis e-book 5 valkuilen van schermstrijd in je gezin.